BSP vs NPT – Vad skiljer gängorna åt?

Vi får ofta frågor om vad det är som skiljer olika gängor åt. Därför ska vi här ge en snabb förklaring.* BSPP
British Standard Pipe Parallel”
Denna gänga är cylindrisk, även kallad G-gänga och är den svenska/europeiska standarden på skärringskopplingar. På denna gängtyp har både den utvändiga och invändiga gängan en cylindrisk form och kan skruvas i varandra ända ner i botten. Till skillnad från de två andra gängorna är denna gänga INTE självtätande. Den används ofta ihop med tätbricka, gängtejp, gängpasta eller liknande.


* BSPT
British Standard Pipe Tapered”
Denna gänga tillhör samma brittiska standard som ovan fast är konisk i formen. Även kallad R-gänga. Den koniska formen gör gängan självtätande när en utvändig koppling skruvas in i en invändigt gängad BSPT koppling. Denna gänga är den vanligaste på instrumentkopplingar i Sverige/Norden/Europa.


* NPT
National Pipe Tapered”
Amerikansk gängstandard som förekommer och är någorlunda vanlig i Sverige/Europa. Denna gänga är också konisk som ovan och skapar en självtätande anslutning. Observera att även om både BSPT och NPT är koniska gängor är de ej kompatibla med varandra. De går att skruva ihop till en viss grad, men det är inte rekommenderat och skapar heller inte någon självtätning. NPT har en 60 graders gänga medan BSPT ovan har en gänga som mäter 55 grader.